Mindfulness

Recente wetenschappelijke ontwikkelingen laten ons zien hoe de onderdelen van ons brein die gerelateerd zijn aan positieve emoties als geluk, empathie en compassie, krachtiger en actiever worden, wanneer we mediteren, ons bewuster worden van waar we aandacht aan geven en daar uiteindelijk meer keuzevrijheid in kunnen genereren.

Het is al langer bekend vanuit de kwantum fysica dat dat wat we aandacht geven (met onze bewuste en onbewuste gedachten) groeit. Materie volgt de gedachte. Omdat het overgrote deel van ons brein werkt op basis van herinnering, routine en automatisme, hebben we over het algemeen maar weinig bewuste invloed op onze gedachten en dus weinig tot geen bewuste invloed op hetgeen wij om ons heen manifesteren, tenzij we leren om die automatische piloot te manipuleren.

Hoe bewuster wij ons zijn en worden van het functioneren van ons eigen brein hoe meer actief wij de werking ervan kunnen gaan beïnvloeden en daarmee invloed uit kunnen gaan oefenen over de zaadjes/zaken die we in ons leven tot bloei en groei willen brengen. Dit heet tegenwoordig Neuroleiderschap.